Mikä on rivoa enää nykyään, kysyy Tulta syöksevä lintu. En käynyt Teatterikorkean Porno-Akatemian istunnoissa, mutta olisi mielenkiintoista tietää, mihin tulokseen siellä tultiin rivouden mahdollisen yhteisen nimittäjän suhteen.

Piti oikein miettiä asiaa ja halusin vuolla tästä oman päreen, sillä tuntuu että ne pikku laatikot joskus ahistaa kommentaattoria. Siis mikä nyt olisi rivoa?

Rivo ja rietas ovat suomen etymologisen sanakirjan mukaan synonyymeja, sekä yhteensä merkitykseltään: ruma, likainen, häijy, ilkeä. Irstas kuuluu eri perheeseen, sen merkityksiä ovat olleet epäsiveellisen lisäksi -tai sitä ennen: reipas, virkku, toimelias, vallaton, hurja, pahankurinen, vapaa, vikuroiva, paha ja hankala. Siis vähän niin kuin hevosen ominaisuuksia, tai tukkijätkien, siinä missä rivo ja rietas ovat vain saastaa. Tämä ei kerro vielä mitään, mutta minä rakastan sanojen kaivelua...

Mutta voisikohan sen muotoilla tähän tapaan, että kaikki irstas on hauskaa, mutta rivoa on sellainen, mikä on vaikutuksiltaan väärää ja/tai väärässä kontekstissa. Siis vaikkapa kun eilen kävin katsomassa YouPornilta erästä orgiabilevideota, se tuntui ihan rivolta. Elimet heiluivat housen tahdissa ja naamat kääntyilivät tärkeinä muonioille kameraa varten. Ei ollut tippaakaan(!) kiihottavaa, kellään ei ollut oikeasti himoa tekemisiinsä, näytti aika vastenmieliseltä yhteissuoritukselta. Kuulostaa siltä että sehän taisikin olla naamioitu osavuosikatsauksen julkistamistilaisuus. Firma jäi vähän epäselväksi, olettaisin että Ferrari, koska siellä ruiskittiin alvariinsa samppakaljaa toisten naamalle.

Väärästä kontekstista on paljonpaljon esimerkkejä, viimeisimpiä on tämä neitirouva joka hengaili hetken pääministerin kanssa, ja päätti sitten kertoa asioitaan yleisölle. Kun irrottaa yksityisiksi tarkoitetut asiat yhteydestään, niistä tulee likaisia ja ilkeitä juttuja. Se on rivoa.

15251_uploaded_thumb.jpg Nyt minä virkku, toimelias, vallaton ja niin edelleen tamma lähden puhtaasti irstailemaan, sillä onhan kansakunnan moraalia jonkun pidettävä yllä!